Hyppää sisältöön

Mitä on digipelaaminen?

Digipelaaminen on viihteellistä pelaamista digitaalisella laitteella, kuten tietokoneella, pelikonsolilla tai mobiililaitteella. Digipelaamista kutsutaan myös mm. nimillä digitaalinen pelaaminen ja videopelaaminen. Tavoitteena digipelaamisessa on pelaaminen ja viihtyminen itsessään, kun taas erotuksena rahapelaamisen tavoitteena on rahan voittaminen. Nykyään digi- ja rahapelaamisen välinen raja on alkanut hämärtyä, esimerkiksi digipelien pelimekaniikka hyödyntää rahapelaamisesta tuttuja elementtejä (gamblification of gaming).

Digipelaaminen voidaan nähdä vuorovaikutteisena median muotona, jonka ympärille on kehittynyt laaja joukko pelaamisesta ammentavia harrastuksia (mm. LAN-pelitapahtumat, cosplay). Nykyään digipelaamiseen liittyy myös kilpailullinen puoli, josta käytetään nimitystä elektroninen urheilu. Elektronisella urheilulla tarkoitetaan tietotekniikkaa hyödyntää kilpaurheilua, jota voidaan harrastaa niin yksilö- kuin joukkuetasolla.

”Pelit ovat muodostuneet osaksi nykylasten ja nuorten elämää. Samalla on hyvä tiedostaa, että on olemassa monta eri tapaa pelata, ja digipelaamiseen liittyy myös paljon hyötyjä. Esimerkiksi teini-ikäisillä pelaaminen yhdistyy itsenäistymiseen, kaverin kanssa ajanviettoon, rentoutumiseen sekä oman identiteetin pohtimiseen.”

Digipelaaminen on eri ikäryhmiä ja sukupuolia yhdistävä harrastus, 75% suomalaisista pelaa ainakin silloin tällöin. 10-20-vuotiasta pelaavat lähes kaikki, keskiarvollisesti 12 tuntia viikossa. Pelaajien keski-ikä on 40 vuotta, joten pelkästään lasten ja nuorten harrastuksesta ei voi puhua. Monelle pelaaminen on tärkeä harrastus, johon halutaan käyttää paljon aikaa. Monet muutkin kiinnostuksenkohteet ja harrastukset vievät paljon aikaa, jonka vuoksi ajankäytön tarkastelu ei pitäisi olla ainoa tarkasteltava asia, kun puhutaan pelaamisen ongelmallisuudesta tai siihen johtavista syistä.