Hyppää sisältöön

Digitaalisia kohtaamisia – kokemuksia Discordista alustana pelaajien tuelle

Ajankohtaista toiminnassa, Yleinen

Tänä keväänä on koko Eurooppa saanut vieraakseen koronaviruksen. Sen myötä niin kunnat, yritykset kuin järjestötkin ovat olleet uuden haasteen edessä. Digipelirajat’on on siirtänyt digipelaajien ryhmätoiminnan Discordiin, jossa kerran viikossa kokoontuvat niin DPR Ctrl -keskusteluryhmä etsien hallintaa omaan pelaamiseensa kuin DPR Bootcamp -hyvinvointivalmennuskin tuunaten arkeaan ja miettien hyvinvointiaan.

Discord on ollut osa Digipelirajat’on-vertaisyhteisöä jo ennen koronaa. Ensimmäinen Discord-palvelin avattiin jo 2017 yhteiseksi keskusteluareenaksi vapaaehtoisten vertaisohjaajien eli vertaisvalmentajien käyttöön. Nyt kaikille pelaajille avoin, DPR Online -palvelin on kerännyt jo 70 pelaajaa yhteiseen keskusteluun.

”En oo ennen kokenu Discord-serverillä niin lämmintä yhteisöä kuin mitä meil on nyt!”

Avoin keskustelu pelaamisen roolista omassa elämässä on ehtinyt viritä Discordissa jo hyvin – vertaisilta saadut vinkit ja keinot pelaamisen hallintaan ovat olleet yksi puhuttavista asioista. Vapaamuotoisen keskustelun rinnalle Digipelirajat’on haluaa lisäksi tuoda teemoiteltuja aiheita, jotka tarjoavat mahdollisuuden jakaa kokemuksia, nostavat esiin eri näkökulmia pelaamisesta ja lisäävät yhteisön vuorovaikutusta.

Ensimmäinen teemakeskustelu aloitettiin DPR Onlinessa maanantaina 20.4. alkuillasta aiheella ”Normipäivä? – pelaaja koronakaranteenissa”. Starttina viikon pohdintoihin toimi neljän pelaajan paneelikeskustelu, jossa kuultiin kokemuksia pelaamisen roolista koronan pakottaessa entistä tiukemmin sisätiloihin. Pelaajien kokemuksista kerättiin talteen vinkit – pelaajilta pelaajille ajatuksia ja vinkkejä koronatilanteeseen. Viesti kiinnitettiin #teemakeskustelu-tekstikanavalle muistiin kaikille ja samalla vinkit on mahdollista jakaa kuvakaapattuna kuvatiedostona Discordista myös tässä blogissa jokaiselle.

Digipelirajat’on-toiminnan lisäksi myös moni muu nuorten ja nuorten aikuisten kanssa toimiva on ottanut Discordin haltuun ja lähtenyt kokeilemaan erilaisia toimintoja nuorille digitaalisena kohtaamisena. Digipelirajat’on-ryhmät ovat hyödyntäneet toiminnassaan niin teksti- kuin äänikanaviakin, ja erilaisia sisältöjä tuodaan keskusteluihin mukaan videoina, kuvina ja kyselyinä. Koska moni ammattilainen miettii, millaista toimintaa omalla Disord-serverillä voisi tehdä, päätimme antaa muutaman lisävinkin omista kokemuksistamme.

Digipelirajat’on vinkkaa Discordin haltuunotossa:

  • Luo ja jaa sisältöä, johon on helppo tarttua. Jaa kuvia, videolinkkejä, meemejä, pelejä, ladattavia harjoitteita tai muita materiaaleja, jotka voisivat olla hyödyksi omille nuorillesi.
  • Ole läsnä ja mukana. Kerro avoimesti, mistä ja miten sinut tavoittaa Discordissa. Aika voi olla rajattu, tai keskusteluihin voidaan kannustaa yksityisviestein. Tärkeintä on se, että on tiedossa mistä ja miten ammattilaisen saa kiinni tarvittaessa.
  • Luo selkeitä rakenteita ja sääntöjä. Yhteiset pelisäännöt helpottavat Discordin moderointia sekä tuovat turvallisuuden tunnetta osallistujille. Monilla Discord-palvelimilla on erillinen #säännöt-kanava, jossa kirjoitusoikeus on vain työntekijöillä. Digipelirajat’on-ryhmissä yhteiset pelisäännöt on luotu yhdessä juttelemalla, sen jälkeen kirjoitettu tekstikanavalle viestiksi, kiinnitetty helposti löydettäväksi ja kaikki osallistujat ovat ”allekirjoittaneet” pelisäännöt peukuttamalla viestiä.
  • Ota käyttöön rooleja. DPR Online -palvelimella Digipelirajat’on-tiimin tunnistaa DPR-nimestä sekä omasta roolista. Myös koulutetut vertaisohjaajat voi tunnistaa heidän roolistaan. Samalla roolit mahdollistavat eri ryhmien pääsyn eri kanaville sekä kertovat Discordissa oleville, ketkä meidän palvelimellamme ovat käyneet vertaisohjaajakoulutuksen.
  • Hyödynnä nuorten osaamista sekä hanki itsellesi tietoa Discordin eri toiminnallisuuksista. Discordin avulla voi toimia mitä mielikuvituksellisin tavoin! Erilaisia ohjeita discordin käyttöön löytyy mm. Verken vinkeistä, Shoeatarin Youtube-kanavalta, Porvoon kaupungin nuorisopalveluiden ohjeistuksesta tai Noviisin Discord-oppaasta.

Digipelirajat’on jatkaa ryhmätoimintaansa Discordissa toistaiseksi sekä viikoittain avoimet teemakeskustelut soveltuvat niin pelaajille kuin ammattilaisillekin ajatusten avaajaksi. Toivottavasti esimerkkimme innostaa myös sinut Discordiin – joko vertaiskeskustelun tai työn teon äärelle! Kevään aikana tulevat teemakeskustelujen aiheet näet alta – ja hyppää mukaan DPR Online-palvelimelle tästä!

Kirjoittaja Helmi Korhonen on Digipelirajat’on-toiminnan suunnittelija, jonka löydät Discordista nimellä DPR Helmi#8619