Hyppää sisältöön

Koulutukset

Digipelirajaton tuottaa koulutusta ongelmallisen digipelaamisen ja toiminnallisten riippuvuuksien teemoista sekä tilauskoulutusten että kaikille avointen koulutusten muodossa. Ensisijaisena kohderyhmänämme ovat sosiaali-, terveydenhoito- ja nuorisoalan ammattihenkilöt, mutta toivotamme lämpimästi tervetulleiksi kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Ennakkovaatimuksia koulutuksiin osallistumiselle ei ole. Avoimiin verkkokoulutuksiimme voit liittyä ilman ennakkoilmoittautumista.  

Asiantuntijamme ja kokemusasiantuntijamme vierailevat kutsusta puhumassa myös erilaisissa yleisötilaisuuksissa.  

Mitä on ongelmallinen digipelaaminen? (60 min)

Koulutuksessa käydään läpi ongelmallisen digipelaamisen ja digipeliriippuvuuden määritelmiä, yleisyyttä, seurauksia ja ongelmaa selittäviä tekijöitä. Lisäksi tarjotaan tietoa saatavilla olevista tuen muodoista.

Lue lisää koulutuksesta ja sen saatavuudesta

Koulutuksen kuvaus: Video-, mobiili-, ja tietokonepelaaminen ovat yksi yleisimmistä nuorten vapaa-ajan aktiviteeteista. Pelaajamäärän kasvaessa ovat lisääntyneet myös digipelaamisen hallintaan liittyvät ongelmat. Tutkimusta aiheesta on tehty yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja vuonna 2018 maailman terveysjärjestö lisäsi digipeliriippuvuuden ICD-11 -tautiluokitukseensa.

Ongelmallisen digipelaamisen ilmiöön keskittyvässä peruskoulutuksessa käydään läpi ongelman ja riippuvuuden määritelmiä, yleisyyttä, seurauksia ja ongelmaa selittäviä tekijöitä. Lisäksi tarjotaan tietoa saatavilla olevista tuen muodoista.

Saatavuus: Koulutuksia järjestetään tilauksesta lähi- ja etätoteutuksella. Maksuton koulutus soveltuu esimerkiksi osaksi tiimipalaveria tai henkilöstön koulutuspäivää.

Koulutuksen yhteyteen on mahdollista toivoa myös kokemusasiantuntijan puheenvuoroa (30 min). Kokemusasiantuntijan palkkion maksaa tilaaja.

Voit myös osallistua avoimeen koulutukseen, joita järjestämme muutaman kerran vuodessa. Tulevat avoimet koulutuksemme löydät Ajankohtaista-osiosta sekä tämän sivun lopusta. Osallistuminen ei edellytä ennakkoilmoittautumista.

Mitä on ongelmallinen digipelaaminen? -verkkokoulutuksen tallenne

Mitä mieltä olit koulutustallenteesta? Jäikö jokin askarruttamaan? Anna meille palautetta.
Katso myös verkkoluento ongelmallisesta somen käytöstä Somerajattoman sivuilta.

Ihan netissä – tukea digitaalisiin riippuvuuksiin (45 min) 

Koulutuksessa esitellään ongelmalliseen digipelaamiseen ja somen käyttöön tarjolla olevat maksuttomat, valtakunnalliset palvelut. Lisäksi tarjotaan kooste tiedosta, työvälineistä ja koulutuksista, joita sote- ja nuorisoalan ammattilaisille on tarjolla.

Lue lisää koulutuksesta ja sen saatavuudesta

Koulutuksen kuvaus: Internetin ja digilaitteiden käyttöön kytkeytyvät toiminnalliset riippuvuudet ovat kasvava haaste myös Suomessa. Erityisesti nuorten aikuisten digipeliriippuvuus ja someriippuvuus sekä niitä lievemmät ongelmallisen pelaamisen ja somen käytön muodot ovat lisääntyneet viime vuosina, mutta apua ongelmiin on vaikea löytää. Koulutuksessa esitellään ongelmallisen digipelaamisen ja somen käytön määritelmät sekä maksuttomat palvelut, joita niihin on tarjolla valtakunnallisesti. Lisäksi tarjotaan kooste tiedosta, työvälineistä ja koulutuksista, joita sote- ja nuorisoalan ammattilaisille on tarjolla.

Saatavuus: Koulutuksia järjestetään tilauksesta lähi- ja etätoteutuksella. Maksuton koulutus soveltuu esimerkiksi osaksi tiimipalaveria tai henkilöstön koulutuspäivää. 

Voit myös osallistua avoimeen koulutukseen, joita järjestämme muutaman kerran vuodessa. Tulevat avoimet koulutuksemme löydät Ajankohtaista-osiosta sekä tämän sivun lopusta. Osallistuminen ei edellytä ennakkoilmoittautumista.

Digipelaaminen puheeksi: Tunnistaminen, puheeksiotto ja lyhytneuvonta (1 päivä)

Koulutuksessa opit tunnistamaan digipelaamisen ongelmallisia piirteitä kohtaavassa asiakastyössä. Lisäksi saat käytännön työvälineitä ongelman puheeksiottoon ja lyhytneuvontaan. Koulutuksen tuottaa Sosped Keskus Oy. Katso koulutustiedot täältä.

Digipelaaminen puheeksi: Tukea työyhteisöille (1 päivä)

Tapaustyöskentelyä hyödyntävässä koulutuksessa keskitytään digipelaamiseen tilanteissa, joiden käsittely edellyttää nuoren tilanteen kokonaisvaltaista tarkastelua. Koulutus on kehitetty yhteistyössä SPR:n Nuorten turvatalojen kanssa. Koulutuksen tuottaa Sosped Keskus Oy. Katso koulutustiedot täältä.

Kokemusasiantuntijavierailut

Oman kokemustarinansa avulla digipelaamisen kokemusasiantuntijat lisäävät ymmärrystä ongelmallisesta digipelaamisesta ja lieventävät digipelaamiseen liittyviä ennakkoluuloja. Samalla he toimivat esimerkkeinä omaa pelaamistaan pohtiville nuorille vahvistaen luottamusta siihen, että hankalistakin tilanteista pääsee eteenpäin.

Lue lisää kokemusasiantuntijavierailuista

Kuvaus: Digipelirajattoman kokemusasiantuntijat ovat nuoria aikuisia, jotka tietävät kokemuksesta millaisia ongelmia digipelaaminen voi aiheuttaa. Lisäksi he tuntevat sekä videopelit että digipelaamisen oheisilmiöt hyvin. Oman tarinansa avulla kokemusasiantuntijat pystyvät lisäämään ymmärrystä ongelmallisesta digipelaamisesta ja vähentämään digipelaamiseen liittyviä ennakkoluuloja. He myös toimivat esimerkkeinä muille omaa pelaamistaan pohtiville nuorille vahvistaen luottamusta siihen, että hankalistakin tilanteista pääsee eteenpäin.

Kaikki kokemusasiantuntijamme ovat suorittaneet Sosped-säätiön kokemusasiantuntijakoulutuksen.

Saatavuus: Kokemusasiantuntijamme vierailevat kutsusta erilaisissa tilaisuuksissa. Tilaisuudet voivat vaihdella työtiimien kokouksista kouluvierailuihin ja yleisötilaisuuksiin. Vierailun sisällöstä sovitaan aina tapauskohtaisesti ja se voi koostua esimerkiksi kokemusluennosta tai keskusteluun osallistumisesta. Kestoltaan vierailut ovat tyypillisesti 30-60 minuutin pituisia.

Kokemusasiantuntijan vierailun voi yhdistää myös edellä kuvattuihin Digipelirajattoman tuottamiin koulutuksiin.

Kokemusasiantuntijan esiintymispalkkion maksaa tilaaja. Vierailun hinta määräytyy tilaisuuden luonteen ja keston perusteella (esim. 30 min kokemuspuheenvuoro 50 € + sivu- ja matkakulut). Palkkioihin lisätään työnantajan pakolliset sivukulut (23 %). Kokemusasiantuntijavierailuiden tilaukset ja laskutus hoidetaan Digipelirajaton-toiminnan kautta.

Kiinnostuitko?

Jos haluat tilata koulutuksen tai saada niistä lisätietoa, voit lähettää meille sähköpostia.

Tulevat avoimet koulutuksemme näet Ajankohtaista-sivulta tai alta.

Facebookin kevään 2022 livelähetyksissä on käsitelty someen sekä pelaamiseen liittyviä aiheita.
Tutustu liveihin Somerajattoman Facebook-sivulta tai hyppää suoraan lähetyksiin alta.

Tulevat koulutukset ammattilaisille 2024
Katso Facebook-livejäAiemmin julkaistut Facebook-livet löytyvät videotallenteita.
Opiskelijoiden digihaasteet, vieraana Emmi lehtinen (Kupla, Ehyt ry): https://fb.watch/d1KAiiAFhl/
Hyvinvointia vai pahoinvointia somessa, vieraana Krista Hylkilä (Oulun yliopisto): https://fb.me/e/1kMZ8lcUe