Hyppää sisältöön

Kirjoitetaan yhteistä tarinaa digipelaamisesta

Tietoartikkeli

Digipelirajattoman Helmi pääsi mukaan osallistumaan Mainostajien liiton järjestämään Mainontapäivään tiistaina 19.9. Päivän aikana käsiteltiin digitaalisen maailman murrosta, sitä millaisia haasteita ja mahdollisuuksia mm. vuorovaikutukseen, johtamiseen ja työn luonteeseen teknologian kehitys tuo. Kaksi teemaa olivat ylitse muiden, muutos ja sen vaatima rohkeus sekä tarinankerronnan uusi aika.

Ty Montaguen sekä Tuija Seipellin huomio oli uuden ajan tarinankerronnassa. On jotain muuttumatonta ihmisen tarpeessa ja halussa kuulla ja kertoa tarinoita, kokoontua kuulemaan muiden kokemuksia ja ajatuksia. Vuosia sitten yhteisöt kokoontuivat nuotion ääreen illan päätteeksi jakamaan näkemyksiään. Nykyään digiajan ihminen haluaa nauttia tarinansa lyhyenä videona arjen keskellä. Jo vuosia viestinnässä on tiedetty tarinallistamisen (storytelling) merkitys. Useat hankkeet, järjestöt ja yritykset tuovat esiin ihmisiä toiminnan ja tuotteen takana. Mutta entä jos menisimmekin tarinankerronnassa yhden askeleen pidemmälle?

Voisimmeko tarinoiden kertomisen sijaan tehdä tarinoita?

Storydoing eli vapaasti kääntäen tarinanteko eroaa perinteisestä tarinankerronnasta yhdellä merkittävällä tavalla. Tarinanteossa halutaan kirjoittaa yhteistä tarinaa, kutsua muut mukaan, tulla osaksi tarinaa. Liittää ihmiset yhteisöksi, antaa asialle mahdollisuus muuntua jokaisen ihmisen suuhun sopivaksi. Tämä sai minut miettimään – millaista tarinaa Digipelirajat’on kirjoittaa? Pystymmekö kutsumaan mukaan juuri sinut?

Haasteellista on avata yhteistä alustaa kertoa tarinaa ongelmallisesta digipelaamisesta. Ongelmat ja haasteet ovat aina henkilökohtainen häpeä eikä niiden näkyväksi tekeminen ole kenellekään helppoa. Silti lähes jokaisella meistä on joskus elämässään ollut se yksi kaveri, joka pelasi vähän liikaa digipelejä. Meillä jokaisella on siis tarina, voimme antaa kasvot ja nimen, kertoa miltä tilanne meistä näytti. Häpeän poistaminen ongelmallisen digipelaamisen ympäriltä olisi siis merkittävä teko. Antaisi mahdollisuuden hyväksyä itsessään sen, että joskus peleihin on helppo upota. Siellä voi karata arjen kiirettä sekä olla hetken sankari, joka pelastaa prinsessan tai tuhoaa vastustajan. Minulle jokainen, joka uskaltaa kertoa haasteistaan on sankari.

Tarvitsemme sankareita näyttämään, että muutos elämässä on mahdollista. Että digipelaaminen ei kaikille ole ongelma vaan se on voinut olla muuten vaikeassa tilanteessa iso ilon tuottaja.

Otetaanko yhdessä yksi askel? Tehdään tarina. Minusta. Sinusta. Digipelaamisesta.

Kirjoittaja Helmi Korhonen on Digipelirajat’on-hankkeen suunnittelija, jonka digipelipaheisiin kuuluvat pitkät Sims-sessiot.

Kiitos Mainontapäivästä Mainostajien liittoViestintä-Piritta sekä Lvngroomin Laura!