Hyppää sisältöön

Ammattilaiselle

Koulutukset

Digipelirajaton tuottaa koulutusta ongelmallisen digipelaamisen ja toiminnallisten riippuvuuksien teemoista sekä tilauskoulutusten että kaikille avointen koulutusten muodossa.

Materiaaleja

Digipelirajaton kokoaa ja julkaisee tietoa ja tukimateriaaleja ammattilaisille, jotka kohtaavat digipelaajia ja ongelmallista digipelaamista työssään.

Tietoa ongelmallisesta digipelaamisesta

Tutkimuskatsaus ja tietoartikkeleita liittyen digipelaamiseen, ongelmalliseen pelaamiseen sekä digipeliriippuvuuteen. Tutustu ilmiöön.

Toiminnallisten riippuvuuksien verkosto

Toiminnallisten riippuvuuksien verkosto (ToRi) on avoin ammattilaisverkosto, jonka tarkoituksena on jakaa tietoa ja lisätä ymmärrystä toiminnallisista riippuvuuksista. Liity mukaan tai tutustu tuleviin avoimiin webinaareihin.

Kohtaatko työssäsi paljon pelaavia nuoria aikuisia? 

Tietoa ongelmallisesta digipelaamisesta

Tutkimuskatsaus. Digipelirajaton on julkaissut kaksiosaisen tutkimuskatsauksen, joka kartoittaa viihtellisen ja ongelmallisen digipelaamisen ilmiöitä sekä hoito- ja tukimuotoja ongelmalliseen digipelaamiseen kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden perusteella.

Ilmiötietoa. Digipelirajaton-tietoartikkelit pelaamiseen liittyvistä aiheista.
Kokemustarinat. Läheisten ja pelaajien tarinoita ongelmallisesta digipelaamisesta.

Tukea paljon pelaavalle asiakkaalle

Vertaisryhmät. Ryhmätoimintamme on suunnattu 18-29-vuotiaille paljon pelaaville ja omaa digipelaamistaan pohtiville. Koulutettujen vertaisvalmentajien tukena toimintaa ohjaavat sote- ja nuorisoalan ammattilaiset. Kaikki ryhmätoimintamme on maksutonta.

Level UP. Omatuki-materiaali digipelaajille, jotka kokevat, että pelaamisella voi olla myös kielteisiä vaikutuksia omaan arkeen. Materiaali sisältää harjoitteita ja testejä, joiden avulla voi pohtia omaa suhdetta pelaamiseen ja saada työkaluja muutostyön tueksi. 

Discord. DPR Online on paljon digipelejä pelaaville tarkoitettu avoin Discord-serveri keskustelua sekä kokemusten ja vinkkien jakamista varten. Jos haluat keskustella anonyymisti digipelaamisen roolista elämässäsi, liity keskusteluun! Digipelirajaton-tiimiläiset tunnistat keskustelussa DPR-nimimerkistä. 

Tukea ja tietoa muualla

A-klinikka
Eri paikkakunnilla toimivat A-klinikat tarjoavat tukea myös ongelmalliseen digipelaamiseen ja muihin toiminnallisiin riippuvuuksiin.

Game Quitters
Verkkoyhteisö ongelmallisesti digipelaaville. Cam Adairin kehittämä ohjelma niille, jotka haluavat lopettaa videopelaamisen kokonaan. 

Mielenterveystalo
HUS:n tuottamassa Mielenterveystalossa tietoa raha- ja digipelaamisen ongelmista.

On-Line Gamers Anonymous
Englanninkielinen verkossa toimiva vertaisyhteisö ongelmallisesti digipelaaville. 

Pelaajabarometri
Tampereen, Turun ja Jyväskylän yliopistojen pelitutkijoiden yhteistyönä syntynyt julkaisu tarjoaa tietoa suomalaisesta pelaamisesta perustuen kyselytutkimuksen tuloksiin.

Pelitaito 
Tietoa digipelihaitoista ja pelikasvatuksesta. 

Pelituki
Pelituki koordinoi tukea peli- ja nettihaittojen ennaltaehkäisemiseksi sekä ongelmallisen digipelaamisen tunnistamiseksi Keski- ja Itä-Suomessa.

Peluurin ReStart-ohjelma digipelaajille
Maksuton Restart-ohjelma tarjoaa verkossa tukea, jonka avulla voi parantaa pelaamisen hallintaa. Ohjelma on tarkoitettu täysi-ikäisille tietokone-, mobiili- ja konsolipelejä pelaaville ja kestää kokonaisuudessaan noin kahdeksan viikkoa.

Suomen Mielenterveysseura 
Tietoa netinkäytöstä ja pelaamisesta. 

Sosiaalityön ohjaus
Kunnallinen sosiaalityö tarjoaa sosiaaliohjausta eli yksilöllistä tukea, ohjausta ja palveluneuvontaa kokonaisvaltaisesti muutoksen ja haastavan elämäntilanteen tueksi digipelaajalle.

Stop gaming – Reddit
Vertaiskeskustelua englanniksi digipelaamisesta ja sen lopettamisesta tai vähentämisestä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 
Digitaalisen pelaamisen riskit nuorille.